A délutáni alvásidő letelte után csengettünk be a pusztaföldvári, de ma már Orosházán élő hármas ikrekhez, akik a napokban ünnepelték első születésnapjukat. Az édesanya, Tompáné Varga Nikolett nyitott ajtót, miközben kislányai, Hanna, Boglárka és Nikolett kíváncsian leskelődött az előszoba ajtaján. 
Tompa Hanna, Boglárka és Nikolett néhány perc eltéréssel született meg a szegedi klinikán tavaly október 31-én. Alig volt hangjuk — ezt állapítottuk meg első találkozásunkkor, amit akkor a fiatal anyuka is megerősített.

— Ahogy a kezdetekkor, ma is azt mondhatom, jó kislányok. Nem sírósak, egy év alatt csupán háromszor voltak betegek, átalusszák az éjszakákat.

— Máig nem okoznak nekem gondot. Győzöm mellettük a háztartási munkát, tudok főzni, magamra is odafigyelek. Anyukámtól havonta kétszer kapok „szabadnapot". Olyankor a mama elviszi a lányokat, kicsit kikapcsolódhatok — mesélte a fitt anyuka, aki nem bánta meg, hogy 19 évesen megtapasztalhatta az anyaság örömét.

— Fiatalon kell szülni, amikor még van energia, türelem. A párommal úgy tervezzük, ha óvodások lesznek a kislányok, vállalnánk egy kisfiú érkezését. Addig is itthon leszek az ikrekkel — mesélt terveikről, miközben próbálta egy közös fotó erejéig (néhány századmásodpercig) maga mellé vonni lányait. Nem volt egyszerű mutatvány...
Hanna, Boglárka és Nikolett nagyon érdeklődő, kíváncsi a világra, az idegen táskájára, noteszére, fényképezőgépére, telefonjára. A pillanat tört része alatt „lecsaptak" valamelyikre. Niki volt a legnagyobb súlyú, ő a domináns, nagyon huncut, mindent kiharcol, néha verekszik. Bogi nyugodt, nem hisztis, kivárja a sorját. Hanna barátkozó. 

Napirendjük egyébként teljesen hétköznapi, 7 órakor ébrednek, egy órácskát visszaalszanak, reggeliznek, majd játszanak. Ebéd után nagyot alszanak, utána anyukájuk leviszi őket levegőzni a 2. emeleti lakásból. Átmenetileg élnek tömblakásban, egy házat vásárolt a család Orosházán, annak felújításán dolgoznak, s kazáncserére gyűjtenek. Délután, ha megérkezik az édesapa, ő válik játszócimborává.


— Egymást is szórakoztatják, feltalálják magukat — nyomott cuppanós puszit az anyuka, egyik kislányát ringatva, majd érkezett a másik, a harmadik és mindegyik részesülni kívánt az anyai szeretetből.

Amikor azt kérdeztük az édesanyától, van-e segítsége, azonnal kész a válasszal: a bal meg a jobb keze.
Négyen, trióban
Tóthék, Farkasék, Buraiék, Tompáék. Négy orosházi család. Életük annyiban hasonlít, hogy mindannyian hármas ikreiket nevelik. Mindenkinél tripla az öröm, az aggódás, a boldogság. Az édesanyák tudják igazán, mennyi munka, fáradtság van egy boldog gyermeki mosoly mögött. Tompáéknál három a kislány. Hanna, Boglárka, Nikolett 2015 októberében született.

Burai Bibiána, Bianka és Botond 2007 októberében látta meg a napvilágot. A Farkas ikrek (Diána Viktória, Dániel és József) 1999-ben születtek. 1992-ben jött a világra Tóth Angéla, Dávid és Károly