Hogy játszhassunk is vele, ahhoz egészen Gyuláig kellett utaznunk, gazdája, Gombos Tamás családi házához. Az elárvult Szöszi jellemben egy kutyára, ügyességben inkább egy macskára hasonlít.

Tragédiával indult másfél évvel ezelőtt Szöszi földi pályafutása, viszont megváltoztatta egy ember életét. A kis rókaszuka elárvult, azóta Gombos Tamás viseli gondját.

A hazai jogszabályok szerint rókát nem szabad értékesíteni, hiszen minden természetben élő állat az állam tulajdona. Ha valaki mégis arra vágyik, hogy rókatartónak mondhassa magát, vagy a vadőrt, vagy a vadásztársaságot kell meggyőznie, hogy hivatalos keretek között adjanak neki egyet ajándékba. Szöszi másfél éve teszi színesebbé a férfi életét.


– AHHOZ, HOGY EGY RÓKA MEGSZELÍDÜLJÖN, SOKAT KELL VELE FOGLALKOZNI.

Amikor hozzám került, másfél hónapig reggeltől estig velem volt. Ha elfáradt, a combomra fektettem és si­mogattam – mesél a kezdetekről a férfi, aki gyakran a városba is kiviszi kedvencét.


– Úgy képzeltem, hogy ugyanúgy sétáltatni lehet, mint egy kutyát. A hámot nem kedveli, de a pórázt elfogadja, emellett viszont bevallhatom, hogy in­kább ő sétáltat engem. Arra megy, amerre neki támad kedve – mosolyog Tamás.

Szöszi az épített környezetben otthonosan mozog, bár az autók és motorkerékpárok hangját nem kedveli.


FÉL A SZÁRNYASOKTÓL

A róka kifejezetten okos állat. Korábban rendszeresen el­csente a papír zsebkendőt gazdája zsebéből. Megesett, hogy a két mellső lábával Tamás combjának támaszkodott, fejét pedig hozzádörgölte, mintha csak egy kis kényeztetésre vágyna. A férfi persze bedőlt kedvencének, amit a kis ravaszdi a következő pillanatban ki is használt, és már szaladt is a zsákmányával. A kedves történetből az is kiderült, mire jelenti Szöszi a legnagyobb veszélyt.

– A rókák nem ösztönből kezdenek vadászni, hanem a szüleiktől tanulnak. Szöszi életéből ez kimaradt, ezért semmilyen élőlényre nem támad rá. Nem kell attól félniük a szomszédaimnak, hogy elrabolja a tyúkjai­kat, mi több,

A KACSÁKTÓL KIFEJEZETTEN FÉL

– nevet Tamás.