A május 31-én történt gyulai emberölés gyanúsítottjának elfogásában közreműködő rendőröknek adott át elismerést a helyi önkormányzat nevében dr. Görgényi Ernő polgármester szerdán délután a városháza dísztermében.

Békés megye közbiztonsága magyarországi viszonylatban is kiemelkedően jónak számít, a megyén belül pedig Gyula mutatói a legjobbak közé tartoznak – vezette be az ünnepséget dr. Görgényi Ernő. A polgármester elmondta, a képviselő-testület évenként tárgyal a Gyulai Rendőrkapitányság munkájáról.

– Mindig elismerő szavak hangzanak el a rendőri tevékenységről, kritikák megfogalmazására nincs okunk – tette hozzá. – A tavalyi évet összegző közelmúltbeli beszámolóban örömmel láttuk, hogy a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma csökkent, a felderítések arányszáma pedig emelkedett.

A polgármester hangsúlyozta, sajnos bárhol előfordulhatnak olyan események, amelyeket senki nem láthat előre.

– Ilyen volt a május 31-én történt emberölés városunkban, ami mindenkit megdöbbentett – fogalmazott. – Ilyenkor kulcskérdés a felderítés, a lehetséges elkövető gyors elfogása. Mindez fontos üzenettel bír a megelőzés szempontjából. Nyomatékosította, a közvélemény megnyugvással és elismeréssel vette tudomásul, hogy a rendőrök alig egy órán belül előállították a lehetséges elkövetőt. A polgármester azért is kereste meg Kolysza Zoltánt, a Gyulai Rendőrkapitányság vezetőjét, hogy az önkormányzat nevében megköszönhessék a rendkívül hatékony és hősies akciót.

– A szerdai kis ünnepséggel szerettük volna kifejezni, hogy a város megbecsüli a rendőreit és megbecsüli a teljesítményt – szögezte le.

Az önkormányzat oklevéllel és pénzjutalommal köszöntötte az akcióban részt vett rendőröket, Medve Zoltán rendőr törzszászlóst, Csomós Dániel rendőr őrmestert, Huszti Zoltán rendőr főtörzszászlóst és Sándor Levente rendőr őrmestert. Utóbbi kitüntetett nem tudott jelen lenni a programon.

Medve Zoltán elmondta, miután folyamatban lévő ügyről van szó, az elfogás körülményeiről konkrétumokat nem árulhat el.

– Az elsődleges információk ellenőrzése, az adatgyűjtés és számos telefonos egyeztetés után állítottuk elő a lehetőséges elkövetőt a 44-es elkerülő úton – tette hozzá. – Igyekeztünk a lehető legtöbb információt minél gyorsabban ellenőrizni, és minél előbb az elkövető nyomára bukkanni. Sajnos tragédia történt, és az kiemelten fontos volt számunkra, hogy más ne sérüljön meg.

Az önkormányzati kitüntetésről munkatársaival közösen elmondta, nagyon sokat jelent számukra, hogy egy közösség tagjai elismerik rendőri munkájukat, bár sajnálják, hogy ehhez egy szomorú esemény szolgáltatta az apropót. Az ünnepségen részt vett dr. Polyák Zsolt megyénk rendőr-főkapitánya.

Egy óra alatt elfogták

Az ügy előzményeiről: a 18 éves gyanúsított május 31-re virradó éjszaka barátjával szórakozott Gyulán, majd onnan hazatérve egy kést vett magához, és visszaindult a belvárosba. Lakóhelyétől néhány házra találkozott a sértettel, akit eddig tisztázatlan okból többször megszúrt a nála lévő késsel. A férfi a helyszínen életét vesztette.

A gyanúsított ezt követően annak érdekében, hogy a cselekményét látva a helyszínre siető barátja a mentőket értesíteni ne tudja, őt is megtámadta, az arcán megvágta, azon 4 centiméteres függőleges irányú metszett sebet ejtett. A sértett a támadást követően futva menekült a gyanúsított elől, aki szintén futva követte őt, majd a sértett beugrott az egyik lakóház udvarára, ahol elbújt a terhelt elől. A rendőrök a bejelentéstől számított egy órán belül elfogták a férfit. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója két nappal az eset után elrendelte a férfi letartóztatását a Békés Megyei Főügyészség kezdeményezésére.