Békéscsabán, a Csaba Honvéd Kulturális Egyesület székházában tartotta évadzáró rendezvényét szombaton este a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club, amely fennállása legsikeresebb évét zárta.
Ceglédi Katalin marketing vezető köszöntötte a megjelent vendégeket, edzőket, versenyzőket, szülőket. 

Dr. Ferenczi Attila, az egyesület elnöke, Békéscsaba tanácsnoka arról beszélt, büszke arra, hogy egy olyan klub elnöke lehet, amelynek olimpiai érmese van, és erre csak negyvennyolc évvel ezelőtt volt példa hazánkban.

Kiemelte az olimpiai bronzérmes, és Eb-ezüstérmes Márton Anitát, az Eb-ezüstérmes olimpikont, Baji Balázst, akik mindketten az Év atlétái lettek, és a napokban kapták meg az önkormányzat Békéscsaba Sportjáért kitüntetést.

Elismeréssel szólt az Év edzőjének választott Eperjesi Lászlóról, Márton Anita súlylökő felkészítőjéről, és a korosztályos Eb-ezüstérmes Pavuk Tíráról, akit az Év ifjúsági atlétájának választott a szövetség. Nagy becsben tartják a VOSZ Békés megye szervezete által idén adományozott Príma Díjat, amelyet sport kategóriában értek el.

A klub sportolói 2016-ban huszonhét országos bajnoki címet nyertek.

Ezt követően Márton Anita riói érmes dobásának fotóját nyújtotta át a kiváló atlétanő dr. Ferenczi Attila elnöknek és Kopp Mártonnak, a névadó szponzor képviselőjének.

A folytatásban Salamon Gréti bűvész látványos bemutatója következett, amelynek során sokszor szólt a taps.

Szigeti Csaba, Békéscsaba önkormányzata sportcsoportvezetője sorra szólította ki a klub legeredményesebb atlétáit és edzőiket, majd beszélgetett velük.

Márton Anita jó tanácsként elmondta a jelenlévő fiataloknak, ő se gondolta, hogy egyszer majd az olimpiai dobogón áll, de az edzéseken mindig céltudatosan dolgozott, és a többéves kemény munka meghozta  gyümölcsét.

Baji Balázs kiemelte, minden sikerült számára 2016-ban, egyedül az olimpiai szereplés nem alakult úgy, ahogy tervezte. Most tovább dolgozik edzőjével ifj. Tomhauser Istvánnal, és a jövő évi feladatokra összpontosít, február végén pedig átveszi majd állatorvosi diplomáját. Megható volt, amikor a két olimpikon a klub legfiatalabb válogatottjainak nyújtott át ajándékot, Márton Anita Zahorán Petrának, Baji Balázs pedig Apáti Bencének.

A klub harmadik olimpikonja a gyalogló Kovács Barbara azt emelte ki, nagy élmény volt számára Rió, és a következő években arra készül edzőjével, Germán Tiborral, hogy ott lehessen 2020-ban a tokiói olimpián is.

Szigeti Csaba beszélgetett még a 2000 méteres akadályfutásban Eb-ezüstérmet nyert Pavuk Tírával, és edzőjével, Urbanikné Rosza Máriával, az Európa Kupán hetedik gerelyhajítóval Bogdán Annabellával, és beszélt a jelenleg kórházban tartózkodó, a hallássérültek Európa-bajnokságán két aranyat nyert középtávfutó, Mihály Rékáról is.

Marik Lászlóné a Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesületének elnöke elismerést adott át Márton Anitának és Baji Balázsnak.

Tóth Sándor, a klub ügyvezető igazgatója először a klub egykori válogatottjait, Szabóné Csendes Ildikót, Kun Alicét, Tóth Balázst, Szigetiné Hrabovszki Évát, Urbanikné Rosza Máriát, Urbanik Sándort, Balogh Istvánt, Vozár Attilát és Kovács Károlyt szólította, akik ajándékot kaptak. A díjakat dr. Fábián Ágnes tanácsnok, Fülöp Csaba önkormányzati képviselő, Gyulai Márton, a MASZ főtitkára adta át. 

Ezután az ügyvezető projektoros vetítéssel egybekötött átfogó értékelést tartott a 2016-os évről, melynek keretében ajándékokkal köszöntötték az országos bajnokságokon érmet nyert sportolókat.

Vaszkán Gábor, a Kölyök Atlétikai Program és a Sport XXI. Program dél-alföldi koordinátora értékelte az egyesület az ifjak teljesítményét. A csabai iskolások mellett a klubhoz tartozó gyomaendrődi és szeghalmi gyerekek is sikeresen szerepeltek a különböző megmérettetéseken.

Dr. Ferenczi Attila klubelnök megemlékezett a 2014 őszén elhunyt Medovarszki János "tanár úrról", aki Baji Balázs nevelőedzője volt, és sokat tett a klubért.

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára gratulált a békéscsabai klub idei kiváló eredményeihez, köszönetét fejezte ki a sportolóknak, edzőknek és szülőknek munkájukért, és további sikereket kívánt. 

A rendezvény vacsorával zárult.