Tudja-e a kedves olvasó, hogy mitől bio a bioélelmiszer? Mik azok a fontos kritériumok amiket a biotermelést folytató gazdáknak be kell tartania? Ezekről és még sok más érdekes dologról beszélgettünk Berta György békési biogazdával aki először a kezdetekről tájékoztatott. . 30 évvel ezelőtt alakult meg az Országos Biokultúra Egyesület , ezután nem sokkal néhány lelkes békési biogazda létrehozta a Békés és Környéke Biokultúra Egyesületet, ami kapcsolódott az országos szervezethez, valamint regisztrált a Biokontroll Hungária (nemzetközileg elismert ellenőrző) Egyesülethez és napjainkban már közhasznúként működik. - Mit ellenőríz a Biokontroll Hungária Egyesület? A szervezet éves szinten az akív időszakban -tavasszal- és nyáron tartja a széles körű ellenőrzést, melyen ellenőrzésre kerül a termelési, valamint a permetezési napló, továbbá a kert helyszínrajza is. Az ellenőrzésről hologrammal és melléklettel ellátott tanúsítványt kapnak a termelők. Biogazdának tehát az számít aki ezzel a tanúsítvánnyal rendelkezik. -Hogyan kezdődik az efféle gazdálkodás? Amikor valaki eldönti, hogy ilyen módon szeretne termelni és belép az egyesületbe attól az időszaktól számítva 2-3 év múlva lehet minősített biotermelő. (Ha például 2012.július 1-től belépett valaki az egyesületbe , akkor 2014. illetve 2015. július 1.után válhat csak biotermelővé. A minősítés zöldségféléknél 2, míg gyümölcsöknél 3 év) -Mit jelen ez a termelés, mi az, hogy a minősített biotermék? A bioterményeket jogszabályban rögzített ,szigorú szakmai előírások szerint termesztik. Biominősítésű vagy a saját termésből „fogott” vetőmagot kell elvetni. Ezeket a minősített zöldségeket, gyümölcsöket mérgeket tartalmazó, felszívódó szerrel permetezni szigorúan tilos. A termelők saját maguk által növényi kivonatból előállított vagy kereskedelmi forgalomban kapható szereket használnak az említett célra. Műtrágyázni sem szabad sőt csak a kisüzemi istállótrágya használható és mindezeken túl a biotermesztés sok kézi munkát is igényel. Biotermény, biotermék tehát az az élelmiszer amit a jogszabályban rögzíett, szigorú szakmai előírások szerint termesztenek, állítanak elő és legalább 95 %-ban tartalmaz bioösszetevőt. A biogazdálkodásról Békéscsabán beszélgettünk a hetente szombatonként megrendezendő biopiacon.. Mennyiben más ez a rendezvény a megszokott vásároknál? A biopiacon , melyet a békéscsabai Körösök Völgye Natúrpark kezdeményezésére hoztunk létre 2008-ban minősített biogazdák és nem minősített, de vegyszermentesen termelő emberek kínálják terményeiket. A kínálati paletta az idők folyamán színesedett és szélesedett. Ma már a zöldségek és gyümölcsök mellett rengeteg másféle biotermék is kapható. A csírákon, kecskesajtokon, mézen, sárgarépa ivóleven át a házikészítésű süteményeken , a teljes kiörlésű lisztből készült kenyereken és péksüteményeken keresztül a környezetbarát tisztító és mosószerekig, a növényi olajokból és kecsketejből készült házi és pipereszappanokig valamint az otthon megunt , de még használható „polckincsig” minden megtalálható ezen a piacon. Arról is megkérdeztünk néhány vásárlót, hogy miért szeret idejárni. -A termékek pszichikai tisztasága, a vegyszermentessége a környezeti idill . az ismerősök mind-mind vonzóak. Szívesen vásárolják többek között a sajtot, a péksüteményt és kenyeret, a tiszta, vegyszermentes zöldséget , gyümölcsöt. Az itteni termények egyébként nem sokkal drágábbak mint a hagyományos piacon kaphatók. A leghelyénvalóbb gondolatot talán az a biogazda-árus fogalmazta meg aki zöldségeket továbbá szárítmányokat és aszalványokat árult. - Szeretnénk az embereket rávezetni, rászoktatni a helyes, vegyszermentes táplálkozásra., az egészséges életmódra.