Bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége és cserbenhagyás vétsége miatt a Gyulai Járási Ügyészség vádirata alapján egy év időtartamú két évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre, és a közúti járművezetéstől két évi eltiltásra ítélt a Békéscsabai Járásbíróság előkészítő ülésén egy 31 éves, büntetett előéletű békéscsabai férfit, aki nyugtató hatása alatt vezetett, és nem állt meg egy általa okozott, személyi sérüléssel nem járó baleset helyszínén. A nyomozás során felmerült, közel 600 ezer forintot kitevő bűnügyi költséget is neki kell megfizetnie. Az ítélet jogerős.  

A férfi 2021. december 14-én, dél körüli időben egy személygépkocsit vezetve közlekedett Békéscsaba lakott területén. A délelőtt folyamán, a járművezetést megelőzően négy nyugtató hatású, vényköteles gyógyszert vett be, mely a vezetésre hátrányosan ható szernek minősül. A férfitól utóbb levett vérmintában a nyugtató hatóanyaga a terápiás tartomány felső határát jelentősen meghaladó, a toxikus szint kétszeresét elérő mértékben volt jelen. 

A férfi gépkocsijával az Orosházi úti felüljárón közlekedett a Bartók Béla út felől a Gyár utca irányába a megengedett 50 kilométer/óra sebességet jelentősen túllépve, 108-112 kilométer/óra sebességgel a belső forgalmi sávban.

Egy előtte haladó jármű melletti elhaladás miatt jobbra irányt változtatva áttért a külső forgalmi sávba, azonban észlelte, hogy ott is halad gépkocsi, ezért vészfékezést alkalmazott. Az eltúlzott haladási sebesség miatt a vészfékezés ellenére 75-79 kilométer/óra sebességgel nekiütközött az előtte, vele azonos irányban a külső forgalmi sávban 38-42 kilométer/óra sebességgel haladó személygépkocsinak.

A férfi az ütközést észlelte, mindkét jármű erősen rongálódott, a férfi gépkocsijának hűtővize elfolyt, gőz is keletkezett, ennek ellenére a sértett gépkocsiját kikerülte, a helyszínről megállás, az esetleges személyi sérülésről meggyőződés nélkül távozott. A baleset következtében személyi sérülés nem történt, azonban az ütközés intenzitására figyelemmel annak reális veszélye fennállt.

A férfi gépkocsijával egy lakott területen kívüli földútra hajtott, ahol elakadt. Egy ismerőse a lakására vitte, ahonnan a kiérkező rendőrök előállították. 

A férfi megszegte a KRESZ-ben foglaltakat, mely szerint járművet az vezethet, aki a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll. Megszegte továbbá a KRESZ egy másik pontjában foglaltakat, mely szerint lakott területen személygépkocsival legfeljebb 50 kilométer/óra sebességgel szabad közlekedni; valamint azt is, miszerint a balesettel érintett jármű vezetője köteles azonnal megállni, s a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani, és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.