Ittas járművezetés miatt emeltek vádat több esetben – tájékoztatott közleményében a Békés Megyei Főügyészség.

A Szeghalmi Járási Ügyészség vádirata alapján ittas járművezetés vétsége miatt 240 ezer forint pénzbüntetésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt a Szeghalmi Járásbíróság január 14-én egy 64 éves büntetett előéletű szeghalmi férfit.

A férfi 2019. június 26-án Szeghalmon, a Vésztői úton lévő kertjében kerti munkákat végzett, ennek során legalább 1 liter bort fogyasztott el, majd 17 óra körül segédmotorkerékpárral hazafelé indult. Az úton azonban az italfogyasztás következtében rosszul lett, megállt az útszélen és elborult. A kiérkező rendőrök megszondáztatták, majd vérvételre előállították, amelynek eredményeként megállapították, hogy a férfi úgy vett részt a közúti forgalomban, hogy igen súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt.

A Békéscsabai Járási Ügyészség a héten három ügyben is ilyen módon emelt vádat az ittasan vezetők ellen. A járási ügyészség mindhárom ügyben arra tett indítványt, hogy a bíróság az ittas járművezetőket pénzbüntetésre ítélje és tiltsa el őket a „B” kategóriába tartozó járművek vezetésétől.

Az első ügyben egy büntetlen előéletű békéscsabai férfi 2019. december 22-én a délutáni órákban Szegeden 1 liter sört és 1 dl pálinkát fogyasztott el, majd az esti órákban a tulajdonát képező személygépkocsival Békéscsaba belterületén közlekedett. 19 óra 50 perckor Békéscsabán, a Hargita u. 2. szám előtt vonták rendőri intézkedés alá és megszondáztatták; a szonda enyhe fokú alkoholos befolyásoltságot mutatott ki.

A második ügy szereplője egy 32 éves sóskúti férfi, aki 2019. december 16-án éjfél körül Békéscsabán legalább 0,6 dl tömény szeszes italt, whiskey-t fogyasztott, majd egy autó volánja mögé ült. Őt a Bartók Béla út 15. szám előtt vonták intézkedés alá a rendőrök 1 óra után nem sokkal; a férfi a járművezetés alatt enyhe fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt.

A harmadik ügyben egy 48 éves békéscsabai férfi 2019. december 9-én az esti órákban békéscsabai lakásán legalább 1 liter sört és 1 dl pálinkát fogyasztott el, majd másnap kora reggel, 5 óra körül beült a felesége tulajdonát képező autóba és a belváros felé indult. Az Orosházi út 138. szám előtt vonták ellenőrzés alá, és a szonda alkoholfogyasztást jelzett: a férfi igen enyhe alkoholos befolyásoltság alatt vezetett.

A Szarvasi Járási Ügyészség ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat a héten egy 36 éves gyomaendrődi férfi ellen, aki 2017-ben már volt büntetve ittas járművezetés miatt.

A férfi 2019. október 22-én délelőtt a lakóhelyén legalább 2 liter sört és valamennyi pálinkát fogyasztott el, majd autóba ült és azzal Gyomaendrődön közlekedett. 13 óra 35 perckor a Vidovszky Béla u. 2. szám előtt vonták rendőri intézkedés alá és megszondáztatták; a szonda enyhe fokú alkoholos befolyásoltságot mutatott ki. A férfi vezetői engedélyének orvosi érvényessége még 2019 júliusában lejárt, ezért az intézkedő rendőrök 20 ezer forint helyszíni szabálysértési bírságot szabtak ki vele szemben. A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit az ittas járművezetés miatt pénzbüntetésre ítélje és határozott időre tiltsa el a „B” kategóriába tartozó járművek vezetésétől.