A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal az 55 éves sarkadi illetőségű gépjármű vezető oktatóval szemben, aki júniusban az oktató gépkocsival frontálisan ütközött egy személygépkocsival, amelynek vétlen vezetője a helyszínen elhalálozott.
A vádirati tényállás szerint a vádlott június 3-án 21 óra 30 perc körüli időben a tulajdonát képező személygépkocsival oktatást végzett. A gépkocsit egy tanuló irányította, azonban a KRESZ értelmében a gépkocsi vezetés oktatása során vezetőnek az oktató minősül. A gépkocsi a 4223-as számú úton haladt Okány felől Kisnyék irányába – tájékoztatta hírportálunkat dr. Veress Gabriella megyei főügyész.

Az oktatójármű utolért egy előtte, vele azonos irányban haladó lovaskocsit és az azt kísérő személyautót. A vádlott úgy kezdte meg az előzést, hogy az előzés feltételei nem álltak fenn, szemből egy gépkocsi közlekedett; az oktatójármű áttért a menetirány szerinti bal oldalra, s ott összeütközött a vele szemből érkező személygépkocsival.

A baleset következtében a szemből érkező vétlen gépkocsi vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott. A vádlott és a tanuló könnyű sérüléseket szenvedett. Mivel az ütközés következtében a vádlott gépkocsija a fogatnak, majd az azt húzó lónak vágódott, így az autókon kívül a fogat is megrongálódott, az azt húzó ló pedig elpusztult.

A vádlott megszegte a KRESZ. 34.§ (1) bekezdés a.) pontjában foglaltakat, mely szerint előzni abban az esetben szabad, ha az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy – figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre – az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja.

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja; az irányadó büntetési tételkeret 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közúti járművezetéstől, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült közel 450 000 forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Gyulai Járásbíróság előtt folytatódik.