CEGLÉD-MEZŐHEGYES – Idén Cegléd nyerte az Országos Birkózó Diákolimpia rendezési jogát. A városi sportcsarnokban pénteken több mint kétszáz fiú, szombaton közel százötven lány állt birkózó szőnyegre. A Mezőhegyesi Sportegyesület Birkózó Szakosztálya két versenyzővel képviseltette magát a szabadfogású küzdelemben: Kovács Lívia (diák II. korcsoport; 37 kg) és Dajka Melinda (diák II. korcsoport; 40 kg).

A mezőhegyesi lányok, s edzőjük: Kinyó Sándor lépéshátránnyal indultak, hiszen – anyagiak híján – téli kényszerpihenőre, majd szintén anyagi okok miatt egymásután két jelentős felkészítő verseny kihagyására kényszerültek. Március 15-én a Kiskőrösön megrendezett VIII. Petőfi-kupán egy-egy harmadik helyezéssel a két versenyzőnek azonban mégis sikerült megváltania a diákolimpiára szóló belépőt.

Szombaton, a rangos hazai versenynek számító diákolimpián a bevonulás, a Himnusz hangjainak felcsendülése után a versenyzők letették az olimpiai esküt, majd az olimpiai láng is fellobbant.

Felemelő pillanatok.

Rövid bevezető és a versenyszabályok ismertetését követően három szőnyegen vette kezdetét a szabadfogású diákolimpia, melyet (el)ismert olimpikonok és bajnokok vezettek. Több órán keresztül folytak az eseményekben cseppet sem szűkölködő küzdelmek. Mindkét versenyző hozta a kötelező győzelmeket a kieséses rendszerű viadalban.

Késő délután felé járt az idő, mikor egyre keményebb, ugyanakkor egyre reménytelibb mérkőzések alakultak ki számukra, hiszen a két mezőhegyesi versenyző meccsről meccsre került közelebb ahhoz a lehetőséghez, hogy a dobogó legmagasabb fokára állhasson. Az izgalmakat még csak fokozta az ilyenkor egyébként is szokásos néhány perces (kávé)szünet.

A végső összecsapásokban, a mezőhegyesiek közül, először Kovács Lívia indult az arany éremért. A biztató első menet után a másodikban alulmaradt, így súlycsoportjában a második helyen végzett.

Dajka Melinda szintén kemény küzdelmet folytatott az első helyért. Az első menet végére kisebb sérülést szenvedett, ennek dacára hősiesen folytatta a versenyt. A csata számára is vereséggel ért véget, így ő is a második helyen fejezte be a versenyt.

Néhány könnycsepp elmorzsolása után azonban végre elérkezett a pillanat, mikor nevüket hallva dobogóra állhattak és átvehették a 2012-es év diákolimpiai ezüst érmet.

A nem látványsportnak minősülő, így ebben az anyagilag kevésbé elismert sportágban tisztelegtek – jelenleg és korábban elért eredményeikkel – id. Csanádi István, a szakosztály alapítója emléke, valamint Mezőhegyes város, az MSE birkózó szakosztálya és nem utolsó sorban iskolájuk jó hírneve előtt.